
AGD na wyspie kuchennej.
Wyspa kuchenna to niezwykle praktyczna i nowoczesna opcja, dzięki której masz świetne miejsce, służące do przygotowania posiłków. Najczęściej umieszczamy na niej zlewozmywak, płytę kuchenną oraz okap. Plus oczywiście blat do krojenia i przygotowania posiłków. Wszystko wygodnie i na wyciągnięcie ręki. Urządzenia kuchenne są nie tylko funkcjonalne, ale również efektowne, dlatego idealnie nadają się do wyeksponowania w miejscu tak widocznym, jak wyspa. Możesz je dopasować zarówno do kuchni nowoczesnej, jak i tej bardziej tradycyjnej w wyposażeniu. Musisz jednak pamiętać, że ze względu na szczególne wyeksponowanie, wyspa wymaga systematycznej dbałości o porządek. Pamiętaj o tym już na etapie doboru wszystkich urządzeń AGD tak, aby były proste w utrzymaniu czystości.
Kuchnia bez zapachów
Jeśli nie lubisz zapachu gotowania, rozchodzącego się po całym mieszkaniu, musisz zaopatrzyć się w okap. Ten wyspowy montuje się do sufitu. To urządzenia zaawansowane technologicznie oraz wzorniczo. W przeciwieństwie do okapów przyściennych, nie trzeba go dostosowywać do wnęki między wiszącymi szafkami kuchennymi. Ważne są tutaj wymiary. Urządzenia produkowane są bowiem w różnych szerokościach od zaledwie 35 cm aż po 120 cm. Najbardziej popularne mają szerokość 60 lub 90 cm. Rozmiar ten należy wyliczyć na podstawie szerokości płyty, szczególnie zasilanej gazem. Nie powinien być mniejszy od powierzchni, przeznaczonej na gotowanie, może natomiast być nieco większy. Okap neutralizuje zapach i wyłapuje z powietrza drobinki tłuszczu. Powinien umożliwiać sześciokrotną wymianę lub przefiltrowanie powietrza w całym pomieszczeniu w ciągu godziny. Dzięki temu unikniesz trudnych do usunięcia zanieczyszczeń.
Płyta kuchenna
Na wyspie jest ona wbudowana w blat. Jej wielkość i liczba pól grzejnych zależy od ilości domowników. Płyta gazowa jest tańsza w eksploatacji od elektrycznej, ale ze względów instalacyjnych na wyspie stosuje się ją rzadko. Gaz do niej można doprowadzić wentylowanym kanałem. Płyta ceramiczna lub indukcyjna to najlepsza opcja gotowania na wyspie. Obie są płaskie, efektowne i świetnie wyglądają w otwartej strefie dziennej. Sam proces gotowania trwa na nich krócej niż na płytach gazowych. Plusem jest także łatwość w utrzymaniu czystości. Na płycie ceramicznej są wyodrębnione pola grzejne, ale powierzchnia wokół nich jest chłodna, co zapobiega ewentualnemu poparzeniu się. To ważne, ponieważ przy wyspie z reguły kręci się więcej osób, w tym gości, niż przy piecu, postawionym przy ścianie.