Jak zrobić szarlotkę: instrukcje dla początkujących
Jak zrobić szarlotkę: instrukcje dla początkujących
Szarlotka to najprostszy wypiek, od którego zaczynają wszystkie młode gospodynie domowe. Jabłka i ciasto biszkoptowe - to wszystkie składniki tego ciasta. I choć jest bardzo proste i bez różnych ekscesów, to przy filiżance herbaty w gronie bliskich osób, ciasto to przyniesie wiele miłych chwil i wrażeń.
Będziesz potrzebować: 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 jabłko kcal.
Proces:
- Jajka podzielić na białka i żółtka;
- Żółtka ubijamy z połową cukru na puszystą masę;
- Białka ubijamy z drugą połową cukru na sztywno;
- Przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia;
- Białka delikatnie wymieszać z żółtkami, dodać mąkę i delikatnie wymieszać;
- Obierz jabłka i pokrój je na kawałki;
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj formę do pieczenia masłem;
- Na dnie formy do pieczenia rozłożyć jabłka, a następnie równomiernie wylać ciasto;
- Pieczemy około 20 minut, sprawdzamy czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki, nakłuwamy ciasto na środku, jeśli wykałaczka pozostanie sucha - upiekło się.
Bon appetit!